Dommerrapporter fra Landsutstillingen 2008, Sola

Utenlandsk tomler og Norsk Petent
av Jan Oksnes

Jeg vil takke Geir og gjengen i SJRF for en topp helg hvor vi ble tatt godt vare på alle måter.
Jeg dømte Norske Petenter og Utenlandske Tomlere.

Jeg startet med 17 Petenter i fire farger. Best var de røde med to eldre hunner som best. Litt svak farge gjorde at den beste stoppet på 96p og sertifikat. Cato Iris viste en hel del dyr som var rasetypiske. Spesielt imponert var jeg av to unge hanner med flott holdning, meget god farge og den riktige kronen som ligger helt inntil hodet. H O Christiansen hadde denne gang ingen problemer med å se hvor de Gammel Tyske startet. Men fortsatt er det en del å jobbe med. Mange manglet brystbredde og noen var litt lange i figuren. Litt for mange var feiltegnet.  Dvs. for mange eller for få hvite slagfjær og da blir det 92 eller mindre poeng.

Utenlandske Tomlinger:
2 Stargarder Zitterhals i sort fra Robin Arnesen hadde begge problemer med å holde den vannrette holdningen mens de sitret, derfor ble det kun 94p denne gangen.
11 Wiener Hvitvinget i to farger. Mange med flotte typer og gode figurer. Flere med meget god farge, men en del var lyse ytterst på slagfjærene.    Ingen hadde god nok øyenrandsfarge. Best en eldre rød han med 96 p og sertifikat.
12 blå Wiener Tomlere i jevn god kvalitet. Alle fra Olav Hermod Kydland. De fleste med den riktige holdningen. En ung hann og en ung hunn oppnådde begge 96p. Flotte typer men begge med for lyse øyenrender.
3 Engelsk Long Faced har alle blitt for små og smale i hodene. Brystbredde manglet også på to av dyrene. Best en ung hann med 95p.
Engelsk Short Faced. En ung han, kite farget. 95p. God type og holdning, men manglet litt i pannehøyde.
Tysk Nonne, alle sorte. Alle fra Sigurd Haukås. Glatthodet: En flott eldre han fikk velfortjent 97p. Et imponerende hode/panne og en imponerende øyenrand på en eldre due.
4 kronet med en eldre hun som best med 96p. Litt smalere hale og den hadde oppnådd topp poeng.
2 sorte Kormonere med meget god farge og meget god øyenrandsfarge. Litt lange i figuren. En eldre han best med 95p.
11 Felegyhazere fra to oppdrettere. Alle røde. Anbjørg Rødland hadde de beste. Gode duer hvor alt var på plass, men ikke på den samme duen. To unge hunner på 95p var best.
To røde Hamburg Kalotter. Begge fra William Midteide. Best en ung hunn som ble en flott ung han med 96p. Et lite ønske i fargen gjorde at den ikke fikk 97.
11 Am. Helmet.  En helt ny rase her til lands som har fått en ivrig oppdretter i Johnny Larsen på Askøy. Allerede etter to år har han fått fram ungdyr som er like gode som utgangsdyrene. Fortsatt mangler det litt i krone og farge men velfortjent fikk en ung hann 96p og sertifikat.

Jan Oksnes

Strukturduer
av Sturle Assersen

Først gl. hollandsk kupuziner. 3 stk sorte av god kvalitet. Best burnr 432-96 p. og sert.

Så over til engelsk høystjert. 5 stk hvite, meget god type. Best her burnr 467, 1 eldre hunn, 97p, med en herlig rund kropp, super hale, korte ben og utmerket balanse. ikke minst god burdressur. 3 sorte av middels kvalitet, kun en med brukende farge, ellers var gjennomgangstonen forlite bukfyll og dårlig balanse. Burdressuren er spesielt viktig når det gjelder høystjerter, nytter ikke om de er aldri så gode, når de ikke viser det.

Så en ekstra hyggelig opplevelse: 3 indiske høystjerter, hvite med blå haler, spisskappet med gode hoder, bra kropp og god stilling. Best her burnr 472, 1 ung hunn, 95p.
I motsetning til engelske høystjerter, skal den indiske ha trakteformet hale, men ikke for mye, dvs: halen skal rage ca 4 cm over hodet. Regner med når duene blir noe eldre, blir kroppen kraftigere og brystet bredere. Dermed sannsynligvis en høyere poengsum.

Over til kinesere. 8 stk blåternet. Her ønskes på samtlige høyere flipper, mer fyll i puten, og kraftigere lårdusker (bukser). Ellers hadde de fleste korte, pene kropper. 2 røde best her, 1 harmonisk eldre hann på 95 p.
Så til den beste samlingen, nemlig de gule som har mer av det som de blåternete manglet. Best her, 1 meget bra due i burnr 493- 96p. Duen hadde god struktur, riktige flipper og bra "kineserkropp og stilling"

Den kinesiske mefikken er en due med svært mange punkter og alle må stemme for å få en riktig helhet, dette krever mye av oppdretteren. Lykke til , Stå på!

Hilsen
Sturle Assersen


Norske Tomlere
av Yngve Øvstedal

Jeg hadde gleden av å dømme noen av disse på utstillinga.

Kvite
Det var utstilt 15 kvite tomlere fra 5 oppdrettere. Mange hadde sterke hoder , noen hadde god figur og en del hadde god krone og gode rosetter. En av duene hadde alt i orden , en ung han fra Sigurd Haukås . Den fikk 97 p. og ble også best i rasen.Gode duer også fra Svein Harald Vikse , Jan Heldal , Gunnar Brandal og Simen og Bjørn Rikter-Svendsen.  Det ser ut til at avlsgrunnlaget er godt så det skal bli spennende å se hva som kommer på neste års utstillinger.

Blå
Det var utstilt 12 blå tomlere fra 3 oppdrettere. God kvalitet på duene men her er det
plass for flere oppdrettere i fargen. En gammel han fra Chris Andre Tollaksen oppnådde
96 p. Den fikk sitt 3. sertifikat  og oppnådde dermed Championat. Gratulerer ! Gode duer
også fra William Midteide .

Perleblå
En sjelden variant utstilt av  Sigbjørn Johannessen var god i fargen men noen ønsker
her og der gjorde at den fikk 94 p.

Rødbåndet.
3 duer fra Sigbjørn Johannessen. Bra kvalitet på duene og oppdretteren har
avlsgrunnlag til å jobbe videre med varianten.Den beste fikk 94 p.

Gulbåndet.
6 duer fra 2 oppdrettere i denne sjeldne varianten . En pen eldre han fra Sigbjørn
Johannessen fikk 95 p. En bra han fra Ole Gunnar Torp fikk 94 P.

Tigret ( svart )
En eldre han var møtt opp. Den hadde en god figur og et godt hode men krone og
rosetter var dårlig så da ble det 94 p.

/YØ

 

Tyske Modenesere
av Henrik Pedersen, Danmark

Det var første gang jeg dømte på Jeres landsudstilling. Alt var helt perfekt. Rejsen var helt igennem planlagt til mindste detalje.

Der var udstillet 87 tyske modeneser, som var en rigtig flot samling. Opdrætterne var få og virkelige seriøse.

13,9 Sorte schietti:
En flot samling elegante dyr, men mangler lige det sidste. En elegant han fra Gisle fik 96 point, lækker figur.
Generale ønsker: Mere brystfylde, bedre vingeføring (krydser), mørkere slagfjer, pas på benstilling (x-ben).

3,3 Blå ubåndet schietti:
En middelgod samling med en 1,0 fra Jan Oksnes på 95 point. Typerne og hovederne var gode.
Generale ønsker: Skjoldfarverne skal være lysere. Fjerstrukturen strammere og øjenrandsfarven mørkere.

2,2 ¨Blå med sorte bånd schietti:
Middelgod samling. Typerne var gode og hovederne fine. En 1,0 fra Arne som den bedste med 94 point.
Generale ønsker: Lysere skjoldfarve, bedre båndføring, bånd og skjoldfarven skal være i orden, på så stærk en varietet.

4,2 Blå skimlet:
En flot samling, med gode typer, hoved og skimmeltegning. En 1,0 fra Arne på 96 point som den bedste. Det er små ting der mangler, så ryger duerne helt til tops. Flot avlsarbejde.
Generale ønsker: Hunnerne bedre båndfarve og hannerne bedre hovedform.

4,5 Blå ternet:
De gamle duer var helt fantastiske. De kan få ”tilfredshedssmilet” frem på selveste Kurt Haagh. De unge var ikke helt færdigfældet, derfor for løse i fjerstrukturen, de var også for lyse i øjenranden. Den gamle 0,1 fra Trond på 97 point er fantastisk.
Generale ønsker: De unge duer bør nok komme ud og se den flotte Norske natur, for at få bedre fjerstruktur og mørkere øjenrande.

4,3 Gule hvidbåndet schietti:
God samling i en så svær varietet. God hals og benlængde, god kropsfarve og flere med gode bånd. En 0,1 på 96 point fra Arne som den bedste.
Generale ønsker: Mere brystdybde, strammere hasefjer og bedre hovedform. Pas på slagsfjerfarven på dem med de flotte hvide bånd.

7,6 Gule lysskjoldssømmet schietti:
Det var flot at se så mange udstillet. Der sad enkelte dyr med god skjoldfarve, sømtegning og fjerstruktur. En 0,1 fra Bent på 96 point som den bedste.
Generale ønsker: Hvidere skjold samt bedre sømtegning. Lidt bedre hovedform og mere brystdybde.

0,2 Rødfahlet tavlet:
De to 0,1 fra Ronald var fantastiske i typerne. Den ene manglede lidt brystdybde. Den anden var på 97 point, var en lækker lille due.
Generale ønsker: At se nogle hanner. Pas på skævt brystben. Det accepteres let buet, men s-formet er fejl.

2,7 Sort tigret - Sort tjekket:
Det var den helt store oplevelse, det var en fantastisk samling. Jeg ville vurdere efter mine evner og kendskab til de tyske duer, at de simpelthen ikke er bedre i Tyskland. Flot avlsarbejde fra de to udstillere. En 0,1 fra Jan Heldal på 97 point er nok den bedste 97 jeg har givet i min tid som dommer. Men de må absolut ikke blive større. En hun fra Odd Helge på 96 point, var en utrolig lille fiks hun, men er også det mindste man acceptere.
Generale ønsker: Bedre vingeføring (krydser for meget). På enkelte bedre benstilling (x-ben).

4,3 Sorte gazzi:
De sorte gazzier er rigtig gode, men mangler lige det sidste point. En 1,0 fra Odd Helge på 96 point fantastisk i typen, men lidt klejn i hovedet af en 1,0.
Generale ønsker: Pas på benstilling (x-ben).Enkelte bedre vingeføring (krydser).

1,1 Bronze tricolor:
To pæne dyr med gode skjoldfarver, tavletegninger og rimelige hoveder. De kunne desværre ikke få mere end 92, da de ikke var pyntede. Der må ikke være farvede fjer i den hvide tegning. De skal være pyntet lige så flot som de sorte Gazzier.
Generale ønsker: Mere hals og benlængde samt strammere hasefjer.

Tilsidst vil jeg gerne takke arrangørerne og alle duefolk for en fantastisk weekend. Hotellet og maden var fremragende. Jeres gode sammenhold og måde at hylde hinanden på ved præmieuddellingen på kammeratskabsaftenen var en oplevelse i særklasse.
 
Med venlig hilsen
Henrik Trevor Pedersen

 

Danske Tomlere
av Verner Larsen, Danmark

Det var igen en stor fornøjelse at få lov at dømme de Danske tumlinger på den Norske Landsutstilling. Kender ikke noget sted hvor man bliver mødt med den store gestfrihet og forplejningsom der.
Men til duerne.

Røde skader

En meget velplejet samling som stod med godt ansatte næb, fin tegning, men det kniber med halefarven, flere også vel lange i hale. Ældre 0.1 fikk 96 p, fin farve, tegning og udstråling men manglede lige lidt forhoved. Der var også en 0,1 ung som skilte sig ud, men desværre havde den sort korn på næb, 95p og flere 94 til 1,0, men som sagt , pas på halefarven.

Gule skader

95p til bedste 0,1 ung, som havde prima figur, godt næb og fin glød i rande, men her kneb det også med halefarve. Ung 1,0 også med fin figur og godt hoved, men igen korn på næb, ærgerligt.

Ensfarvede

Hvide

Her manglede figur, med slanke halse, men de havde generelt god næbstyrke, men desværre blege i rande. 94p til bedste.

Sorte

Den største samling.
Her var det problemer med for mørke næb, løseog brede haler og manglende paradestilling, og generelt meget løse i hals. 1.0 ung med 95 p, som havde en god paradestilling og farve.

Røde

Her var en samling med godt syn og god næbstyrke, desværre kneb det med farven i slag og hale. En dejlig 1,0 fikk 96p for god udståling og harmoni samt fin farve, men desværre lidt løs i hale. Også en tiltalende 0,1 ældre, men desværre hvide fjær bag næbvorten.

Stænkede

Grå

1,0 ung med virkelig fin tegning, næbstyrke og glød i rande, men den måtte nøjes med 96p, da iris kunne være bedre. Flere andre med fornuftig tegning, men manglede halefjæør og var løse i fjærdragt.

Brun

1,0 ældre var blevet for mørk såvel i slag som i hale

Gul kroede

Desværre manglede der nogle dyr, så der var kun 1,1 ældre som manglede halsfarve, lidt chattering og renere bånd.

Det var det jeg har valgt at skrive i denne omgang, vil ønske de Norske opdrættere en god sæson 2008.

Vennlig hilsen
Verner Larsen

 

........................flere rapporter følger her etterhvert som de mottas fra dommerne